top of page

Sokszor hallani a világban, hogy a magyarok valamiért különlegesek, - íme egy újabb megerősítés...

 

Tulajdonképpen arról van szó, hogy az autókölcsönzést is egy Magyar honfitársunk találta ki, - sőt olyan jól kitalálta, hogy a cége a mai napig sikeresen működik...

Ifjúkora

Herz Sándor néven született 1879. április 10. Ruttkán.
Hat esztendős volt, mikor a család 1885-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba.
Vezetéknevét ettől kezdve t-betűvel, „Hertz”-ként használta, míg a Sándor keresztnevet Johnra változtatta.

Üzleti karrierje

1913-ban Chicagóban a taxiszolgáltatásra sok panasz érkezett, a gépkocsik piszkosak, a gépkocsivezetők barátságtalanok és a szolgáltatás drága volt, - ezért 40 gépkocsival elindította saját taxi vállalkozását.
A viteldíjakat a felére csökkentette, a gépkocsivezetőket egyenruhába bújtatta, megszervezte a központi előrendelési rendszert és a taxik telefonon is hívhatók lettek.
A szervezési intézkedéseken túlmenően különös figyelmet fordított a gépkocsik megjelenésére és tisztaságára, a minőségi követelményekre is.
Külső megjelenésében a fekete gépkocsik helyett sárgára festett autókat üzemeltetett.
A chicagóiak számára a sárga taxi egyet jelentett a mindig tiszta, címre hívható gépkocsival, udvarias, pontos gépkocsivezetővel és olcsó szolgáltatással.
Egy év múlva a kezdeti 40 helyett már 2700 sárga taxi robogott Chicago utcáin. Hertz volt az Egyesült Államok városaiban a taxikat ma is megtestesítő "yellow cab", a sárga taxi ötletgazdája.

A motorizáció rohamos fejlődése következtében folyamatosan növekvő közúti forgalom szabályozására Hertz javasolta a polgármesternek közúti jelzőlámpás csomópontok kiépítését és ennek költségeit a taxi-közlekedés fejlesztésének érdekében magára vállalta.

Az autógyárak által abban az időben megépített gépkocsik nem vették figyelembe a taxi szolgáltatás sajátosságait, az utasok kényelmét, ezért Hertz a saját céljaira kifejlesztett egy taxinak kiválóan alkalmas gépkocsit, melynek egy példánya a társaság Park Ridge-beli székházában ma is látható.

Mivel az általa épített gépkocsik vezető nélküli bérbeadásra is alkalmasak voltak, együttműködést kezdeményezett Walter Jacobsszal, az 1918-ban létesült Ford Autókölcsönző alapítójával, majd 1923-ban megvásárolta az autókölcsönzőt és ettől az időtől kezdve a társaság neve Hertz Autókölcsönző.
A Hertz társaság az idők során számos technikai, szolgáltatás-technológiai újítást, szervezési intézkedéseket vezetett be, így elsőként alkalmazta a bérleti díj kifizetésére is használható hitelkártyákat, kialakította az autókölcsönzés hálózati rendszerét. A Hertz Sándor által alkalmazott alapelvek, folyamatos innováció, minőségi követelmények érvényesítése az ügyfelek érdekében, végigvonul a társaság történetében.


Forrás: Wikipédia
https://hu.wikipedia.org/wiki/John_D._Hertz

Herz Sándor 1899-ben, - 20 évesen.

Született: 1879. április 10. Ruttka

Elhunyt:   1961. október 8. Chicago

(82 évesen)

bottom of page